Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).
X
možnosti plateb

Domácí ledový čaj

Domácí ledový čaj příjemně a zdravě osvěží v horkých dnech. Pokud nevíte, jak si jej připravit, pak si přečtěte několik uvedených rad a postupů pro jejich přípravu u Vás v kuchyni. Vyzkoušejte náš recept.

Čaj lze připravi z jakéhokoliv čaje či čajové směsi, ovšem výsledek bude lepší s vhodnějšími druhy, mně se osobně osvědčila japonská Sencha, ale o tom více níže. Tak jako tak, přípravou domácího ledového čaje získáte ledový čaj, který je bez konzervantů, umělých sladidel (pokud Vám bude chutnat, tak i bez cukru úplně), bez umělých barviv a dochucovadel.

Příprava domácího ledového čaje z teplého nápoje (rychlá varianta):

Tato varianta se hodí pro přípravu ledového čaje z ovocných směsi, z většiny druhů černého čaje, rooibosu a honeybushe. Příprava je rychlá a zabere jen několik minut.

  1. Na 1 litr čaje použijte 7 lžiček libovolného sypaného čaje či čajové směsi. Případně 7 nálevových sáčků porcovaného čaje. Teplota vody 100 °C ( pro zelený čaj 80 °C), vody cca 0,5 litru (doplníte později ledem).
  2. Nechte louhovat podle návodu daného čaje, obvykle 2 - 4 minuty.
  3. Můžete dochutit medem či cukrem. Přidejte do teplého čaje, ať se dobře rozpustí.
  4. Přidejte led - prudkým schlazením nedojde k znehodnocení čaje jako při pomalém chladnutí.
  5. Dochuťte citrónem, mátou, ozdobte kouskem citrusu a můžete si vychutnat domácí ledový čaj.

Příprava domácího ledového čaje louhováním ve studené vodě

Časově náročnější příprava a vhodná především pro zelené čaje. Čaje a čajové směsi, které se musí připravovat vařící vodou při této metotě zpravidla potřebují i dvojnásobný čas pro přípravu. Čistě ovocné směsi Vám touto metodou nedoporučuji k přípravě.

  1. Do jednoho litru studené vody vsypejte 7 lžiček Vámi zvoleného sypaného čaje nebo 7 sáčků porcovaných čajů (doporučuji především zelený).
  2. Nechte louhovat v chladu nekolik hodin, ideálně v ledničce. Mně se osvědčilo nechat přes noc (tedy ccca 8 hodin). Čaj pak přefiltrujte.
  3. Můžete dochutit cukrem, citrónem, ovocným sirupem. Záleží jen na Vás.
  4. Před podáváním můžete přidat led, plátek citrusu a máte přípravu ledového čaje hotovou.

Pro mne se nejvíce osvědčili pro přípravu domácího ledového čaje studenou cestou japonské čaje Sencha. Které naleznete i v našem eshopu.

Příprava ledového čaje z koncentrátu

Jednoduchá verze a velmi rychlá příprava domácího ovocného ledového čaje. Stačí nalít jednu porci pečeného čaje (55 ml) do 0,5 l studené vody, doplníte ledem a za několik minut máte připravený osvěžující nápoj, který bude chutnat i dětem. :-)

 

A nakonec několik návrhů na suroviny ;-).

Sencha Gyokuro - japonský velmi oblíbený zelený čaj
Rooibos - kura jedlého stromu, bez kofeinu
Černý čaj s exotickýmn ovocem - pro milovníky černého čaje ideální volba na ledový čaj
Exclusive Tea - kvalitní porcované čaje, s porcovaným čajem je příprava ještě jednodušší :-)